SEO оптимизация при мулти левъл маркетинг

Мулти левъл маркетинг (MLM) е бизнес модел пълен с измами и разочаровани хора. Разбира се не всички компании са измамници, но повечето са точно такива. Тук обаче няма да разглеждаме бизнес модела им.

Ще разгледаме интересна стратегия за SEO оптимизация при измамниците в сферата на мулти левъл маркетинга. Наблюденията ми са върху англоезичният пазар, вероятно не са особено приложими в България.
Всеки трезвомислещ човек би се усъмнил в множеството мулти левъл маркетинг компании, които предлагат чудодейни продукти и бързо забогатяване. Ако все пак е клъвнал, той би потърсил информация за въпросната компания. Тъй като компанията има стотици (ако не и повече) дистрибутори, голяма част, от които имат добре оптимизирани сайтове, при търсене за например „amega“ излизат резултати, които само възхваляват чудодейните свойства на техните продукти.

Трезвомислещият човек би продължил да търси повече информация.  И на английски хората търсят в комбинация между името на мулти левъл маркетинг компанията + чудесната дума „scam“ :).

Да но тук идват всички хитри оптимизатори, които всъщност са оптимизирали лъжовните си зарибяващи сайтове да се класират примерно по „amega scam“, с което в първите 30 резултата в Google е невъзможно да откриеш обективно мнение, а само сайтове, които възхваляват измамната схема :).

Тоест те са оптимизирани по такъв начин, че всички негативни резултати за скам схемата да изпадат назад в Google. По този начин, те не само тушират информацията, която е обективна за техните измами, но и трупат трафик + потенциални риби, които пък вярват на написаното.

Как го правят?

Ще се опитам  да го обясня на български и простичко. Нека предположим, че имаме компания с име „Мулти левъл сълюшънс маркетинг“, която продава чудодейни продукти, които лекуват рак, СПИН, ебола и какво ли още не. Типична пирамида за зарибяване на хора. Тази компания би създала редица сайтове със заглавия тип: „Измама ли е мулти левъл сълюшънс маркетинг?“ и сходни. Компанията ще организира по такъв начин SEO кампанията си, че в първите Х (20-30) позиции при търсене за името на компанията + измама и други неприятни за тях думи, ще излизат само техни сайтове, които обясняват как мулти левъл маркетинг компанията не е измама. Което разбира се е лъжа…

Явно seo оптимизаторите ще бъдат винаги една крачка напред пред Google. 🙂

Едно мнение по „SEO оптимизация при мулти левъл маркетинг

Вашият коментар